Rabu, 22 September 2010

Kenangan Dahulu

Gambar ni di ambil semasa aku sekolah tadika...aku ulangi..SEKOLAH TADIKA (utk memberi gambaran yang pada masa ini aku masih anak anak yg suci....)...gambar ni pun aku dapat melalui sorang kawan aku yang aku panggil dia Chemy..
Dulu kami bersekolah di bawah rumah seorang cikgu di lorong guru, kampung Bahagia, Teluk Intan, Perak...
Adik aku Junaidah pun ada sama dlm gambar ini, duduk sebelah sepupu aku Gudik (nama gelarannya)
Terima kasih jugak pada Facebook yang membolehkan kami menjejaki kawan kawan lama yang terpisah, walaupun kami satu kampung, tetapi dek kerana masing masing sudah berkeluarga maka kami jarang dapat berjumpa hatta di hari raya sekalipun, yang aku sering jumpa hanyalah orang tua mereka.
Sekolah tadika ini jugaklah yang mengenalkan aku dengan abjab A B C dan huruf 1 2 3
Gambar ni aku pun tak ingat dah masa kahwin pak/mak saudara aku yang mana (ni gambo di rumah opah aku), kalau tak salah aku ni masa kahwin Wa kot..
Ini gambar aku dengan adik beradik dan sepupu sepupu aku (ada sorang aje kawan kami)...gambar ini diambil di rumah Mak Yon Ju di tingkat atas rumahnya, aku masa tu tengah mengayakan baju vest kulit unta (hadiah arwah atuk aku)...Kalau ikutkan, baju vest tu gatal (ia berbulu) tapi disebabkan nak bergaya.....gatal pun gatallah...
Ni gambar sepupu sepupu aku di masa majlis perkahwinan Long(dia ni mak saudara aku tapi suruh anak buah dia panggil dia long sbb nak nampak muda, gelaran ini hanya utk anak anak saudara yg senior aje...so sepupu sepupu aku yg muda muda still panggil dia Mak Long)
Ni pun gambar aku dengan sepupu aku (kecuali yg depan tu ialah pak usu aku) tapi masa bila gambar ini aku dah lupa sebab selalunya kami sepupu sepupu dapat berkumpul ramai ramai hanya bila ada majlis perkahwinan aje.
Ini ialah gambar yang paling lama (terima kasih sepupu aku Ani yg telah memberi gambar ini), aku sendiri pun tak ingat berapa umur aku masa ni..
Yang ada dalam gambar tu ialah Pak Usu(berdiri didepan sekali), Pakcik Tar(yg duduk tangan atas peha tu), Fendy (abg sulung aku), Aku yg di pangku oleh opah aku, Ani yg di pangku oleh mak dia sendiri (Mak Anjang)

2 ulasan:

azieazah berkata...

Sayang sekali, gambar yang penuh kenangan dan nostalgia ni, diupload kecik benor. Upload lah besar-besar, baru puas tengok budak yang tak berbaju tuh....

Tapi ko masa kecik, idak ler BLACK sangat yerrr?

hajiii aminnn berkata...

kelakarnya photo dijaiman dahuluh